Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

Όσοι, τα προηγούμενα χρόνια , προτίμησαν την τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού έναντι ενός φθηνότερου συμβατικού, είναι σίγουρο ότι σήμερα - εν μέσω κρίσης-  τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.
Ενεργειακά τζάκια ονομάζονται οι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : μονού τοιχώματος και τριπλού τοιχώματος.

Οι διαφορές τους από τα παραδοσιακά τζάκια, δηλ. τις εστίες ανοικού τύπου, είναι πολλές, και δεν αφορούν μόνο στην ασφάλεια. Κατ' αρχήν ένα συμβατικό τζάκι ζεσταίνει τον χώρο τοπικά, μόνο έως εκεί που φθάνει η ακτινοβολία του, ενώ το ενεργειακό δίνει ζέστη παντού καθώς θερμαίνει τον αέρα γύρω από τα τοιχώματα του και τον διοχετεύει στον χώρο.

Είτε είναι αναμμένο, ένα παραδοσιακό τζάκι, είτε όχι η καμινάδα του στην πραγματικότητα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, γιατί  λειτουργεί σαν ένας αγωγός που ρουφάει τεράστιες ποσότητες αέρα με αποτέλεσμα να κρυώνει το σπίτι. Αυτή η απώλεια θερμότητας δεν υπάρχει στα ενεργειακά, καθώς η πόρτα στην εστία αποτρέπει την έξοδο του αέρα από τη καμινάδα.
Στα ενεργειακά τζάκια η κατανάλωση ξύλων είναι μικρή και ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τα συμβατικά που πρέπει να αΐζονται'  διαρκώς με ξύλα. Εκτός αυτού, ένα παραδοσιακό τζάκι αξιοποιεί μόλις το 10-15% της θερμογόνου απόδοσης  του ξύλου, ενώ ένα ενεργειακό αξιοποιεί το 70-85%.
 
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε πως αποδεδειγμένα τα παραδοσιακά τζάκια ρυπαίνουν το περιβάλλον, ενώ στα ενεργειακά οι εκπομπές ρύπων είναι περιορισμένες λόγω της ύπαρξης δευτερογενούς καύσεως.

 Όλα αυτά βέβαια ισχύουν με δεδομένο μία εστία κλειστού τύπου να πληρεί όλες τις προδιαγραφές ( θα πρέπει να αναφέρεται απόδοσή σε kw, κατανάλωση ξύλου, βάρος, βαθμός απόδοσης, ενδεχομένως εκπομπή ρύπων) και να έχει διεθνείς πιστοποιήσεις.  
Ένα παραδοσιακό τζάκι μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό με την τοποθέτηση της λεγόμενης 'κασέτας'. Αρχικά καταγράφεται η κατάσταση και οι διαστάσεις της υπάρχουσας εστίας και βάσει αυτών επιλέγεται η κατάλληλη κασέτα. Στην συνέχεια αποξηλώνεται ο χώρος καύσης του παλιού τζακιού, ενώνεται η καμινάδα με τα κατάλληλα υλικά, μονώνονται τα πίσω τοιχώματα, μπαίνουν εσωτερικές περσίδες στο πάνω μέρος της φούσκας αλλά και εξωτερική αν δεν υπάρχει ήδη και τοποθετείται η κασέτα, οπότε το τζάκι είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Συνήθως η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία ημέρα.

Όσον αφορά στο κόστος, η κατασκευή ενός ενεργειακού τζακιού  κατά μέσο όρο στοιχίζει από 2.000 έως 3.500 ευρώ καθώς παίζει ρόλο η επιλογή των υλικών, η διακόσμηση, το προϊόν καύσης κ.τ.λ. Όσο για το κόστος μετατροπής αυτό κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ.
 


1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.