Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ

Εξαιρετικά απαξιωμένες τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας, οι ξυλόσομπες ποτέ δεν έπαψαν να εξελίσσονται τεχνολογικά με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον και ενεργειακές. 

Με μεγάλη απόδοση που φθάνει το 80-89%, άρα μικρή κατανάλωση σε ξύλα  μία ενεργειακή ξυλόσομπα μπορεί να θεωρηθεί και ως 'μάννα εξ ουρανού' στους σημερινούς χαλεπούς οικονομικά καιρούς.

Η μεγάλη απόδοσή τους οφείλεται στον τρόπο κατασκευής τους. 

Κάθε ενεργειακή σόμπα είναι φτιαγμένη από χάλυβα διπλών τοιχωμάτων με ειδικά θερμοανθεκτικά υλικά, που επιτρέπουν να αναπτύσσονται στην εστία της θερμοκρασίες ακόμη και 1200 βαθμών Κελσίου.  

Εκτός από την πρωτογενή καύση του ξύλου συντελείται και δευτερογενής καύση των καυσαερίων, οπότε εκτός από την οικονομία σε ξύλα επιτυγχάνεται ζεστασιά σε μεγάλους χώρους, ενιαίους ή διαιρεμένους, ενώ δεν ξεραίνεται ο αέρας και δεν ρυπαίνεται το περιβάλλον.

Το μόνο που χρειάζεται για την τοποθέτησή της είναι η ύπαρξη καμινάδας, που αν δεν είχε προβλεφθεί όταν χτιζόταν το σπίτι μπορεί να γίνει και εκ των υστέρων.Όσο για τα αντιαισθητικά μπουριά, δηλ. τους καπνοσωλήνες που συνδέουν τη σόμπα με τη καμινάδα, μπορούν να μη φαίνονται μέσα στο σπίτι καθώς συνήθως σε όλα τα μοντέλα υπάρχει η δυνατότητα εξόδου του καπνού από τη πισω πλευρά της ξυλόσομπας.

Η εξωτερική επένδυση μπορεί να είναι από διάφορα υλικά που βοηθούν στη διατήρηση θερμότητας μετά το σβήσιμο της σόμπας: χάλυβα (μικρή διατήρηση), κεραμικό σε πολλά χρώματα (μέτρια), ή από μία ειδική πέτρα που ονομάζεται soapstone (μέγιστη παράταση χρόνου θερμότητας).

Για τα πολλά τετραγωνικά υπάρχει βέβαια και η λύση της ενεργειακής σόμπας με μπόϊλερ που λειτουργεί με καύση ξύλου ή βιοκαυσίμου pellet. Σε αυτή, η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται σε νερό, που αφού θερμανθεί σε ειδικό θάλαμο μεταφέρεται μέσω κυκλοφορητή στο υπάρχον δίκτυο καλοριφέρ, προσφέροντας ομοιόμορφη θέρμανση σε όλους τους χώρους αλλά και ζεστό νερό για οικιακή χρήση. 
Μία σόμπα καλοριφέρ είναι ικανή να ζεστάνει έως και 200 τ.μ. καθιστώντας το πετρέλαιο κυριολεκτικά αχρείαστο. 

Η χρήση της ενεργειακής ξυλόσομπας είναι πιο εύκολη από ενός τζακιού καθώς είναι βραδύκαυστη οπότε δεν χρειάζεται ο συνεχής ανεφοδιασμός της με ξύλα. Όσο για τη συντήρηση αρκεί ο καθαρισμός της εστίας και της καμινάδας μία φορά το χρόνο.  

Σε ότι αφορά στο κόστος αγοράς, αυτό ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της σόμπας, την προέλευση της, τα υλικά επένδυσης, την απόδοση και τα τετραγωνικά που μπορεί να θερμάνει. 

Σε γενικές γραμμές οι τιμές ξεκινούν λίγο πιο πάνω από τα 200 ευρώ και μπορεί να αγγίξουν κατά περίπτωση τα 4.000 ευρώ. Για να δώσουμε πάντως ένα παράδειγμα, ένα σπίτι 160 τετραγωνικών μπορεί να ζεσταθεί από ενεργειακή ξυλόσομπα καλοριφέρ με συνολικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης περίπου 800 ευρώ. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.