Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

 Τα υπέρυθρα θερμαντικά σώματα ή απλά θερμαντικά πάνελ είναι σίγουρα εντυπωσιακά. Με πλήθος όψεων, από μάρμαρο και καθρέπτη μέχρι ψηφιακές εκτυπώσεις κατ΄απαίτηση και τη δυνατότητα ανάρτησης στον τοίχο ή το ταβάνι δένουν αρμονικά με κάθε στυλ διακόσμησης και δεν καταλαμβάνουν χρήσιμο χώρο. Ας δούμε όμως πως λειτουργούν και πόσο βαθιά στη τσέπη θα πρέπει να βάλετε το χέρι για να τα αποκτήσετε.

Ουσιαστικά τα συγκεκριμένα πάνελ ζεσταίνουν ένα χώρο ακριβώς όπως ο ήλιος. Συγκεκριμένα, με την υπέρυθρη θέρμανση δεν θερμαίνεται ο αέρας αλλά η θερμότητα μεταδίδεται  στα σώματα μέσω ακτινοβολίας.

Χαρακτηριστικό της υπέρυθρης θερμικής ακτινοβολίας είναι ότι διαπερνά την εξωτερική επιφάνεια των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπίνου δέρματος σε βάθος που εκτιμάται ότι φθάνει τα 2-3 εκατοστά. Η διεισδυτική θερμότητα της υπέρυθρης ακτινοβολίας έχει μάλιστα θετικές επιπτώσεις στην υγεία, από την καταπόλεμηση του άγχους και της κόπωσης, μέχρι την βελτίωση του ανοσοποιητικού, την αύξηση του μεταβολισμού και την μείωση της κυτταρίτιδας! 
Τα θερμαντικά πάνελ φέρουν εσωτερικά ένα πλαστικό φιλμ με μεταλλική επίστρωση όπου στέλνεται ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα και εκπέμπονται υπέρυθρα κύματα. Αυτά τα θερμαινόμενα πλαστικά φιλμ δεν έχουν μηχανικές αντιστάσεις ή κινούμενα μέρη οπότε είναι ανθεκτικά στο χρόνο καθώς δεν υπόκεινται σε φθορές. Σε περίπτωση υπερθέρμανσης του φιλμ πάνω από τους 110 βαθμούς Κελσίου διακόπτεται αυτόματα η λειτουργία του πάνελ. Στο θερμαντικό σώμα υπάρχει θερμοσυσσωρευτής που μαζεύει και αποθηκεύει ενέργεια για πολύ χρόνο, έτσι μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία το σώμα σβήνει μέχρι να ξαναγεμίσει ο συσσωρευτής.

Τα υπέρυθρα πάνελ συνδυάζουν  εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από 40-70% σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης. Κάθε θερμαντικό σώμα ανάλογα με το μέγεθος του μπορεί να ζεστάνει από 8 έως 25 τετραγωνικά και φέρει ξεχωριστό ασύρματο θερμοστάτη. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα είτε να λειτουργεί κάθε πάνελ μεμονωμένα όποτε γίνεται χρήση ενός χώρου, είτε να ρυθμιστούν διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας
στους διάφορους χώρους του σπιτιού, π.χ. στη κουζίνα μπορεί η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη αφού θερμότητα εκπέμπεται και από τον φούρνο.
Το κόστος εγκατάστασης των θερμαντικών πάνελ είναι πολυπαραγοντικό, καθώς για να υπολογισθεί λαμβάνονται υπόψιν όχι μόνο τα τετραγωνικά, αλλά και το κλίμα της περιοχής, το υψόμετρο, το είδος των τζαμιών (μονά ή διπλά) και η ύπαρξη ( ή απουσία) μόνωσης. Το τελευταίο είναι μία πικρή υπόθεση καθώς όλα τα κτίρια στην Ελλάδα  που κτίσθηκαν μέχρι το 1980 δεν έχουν καθόλου μόνωση και όσα κτίσθηκαν από τότε μέχρι σήμερα έχουν μέτρια. Για να πάρετε όμως μια ιδέα δείτε κάποια παραδείγματα:

Στην Αττική,  ένα σπίτι 86 τ., κτισμένο μετά το 1980 με διπλά τζάμια  θα χρειαστεί 7 πάνελ με κόστος γύρω στα 2.800 ευρώ, και μία κατοικία 113 τ., χτισμένη επίσης μετά το 1980 με διπλά τζάμια θα χρειαστεί 9 πάνελ με κόστος περίπου 3.500 ευρώ - ενώ μία μικρότερη κατοικία 79 τ., κτισμένη πριν το 1980 με μονά τζάμια θα χρειαστεί 10 πάνελ με το κόστος να ανεβαίνει κοντά στα 4.500 ευρώ.
Στην Θεσσαλονίκη για ένα σπίτι 118 τ., κτισμένο μετά το 1980 με διπλά τζάμια θα χρειαστούν 10 πάνελ με κόστος γύρω στα 4.100 ευρώ ενώ μία κατοικία 92 τ., κτισμένη πριν το 1980 με μονά τζάμια θα χρειαστεί 19 πάνελ με το κόστος να εκτοξεύεται πάνω από τα 8.000 ευρώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.