Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΝΕΛ

 Τα υπέρυθρα θερμαντικά σώματα ή απλά θερμαντικά πάνελ είναι σίγουρα εντυπωσιακά. Με πλήθος όψεων, από μάρμαρο και καθρέπτη μέχρι ψηφιακές εκτυπώσεις κατ΄απαίτηση και τη δυνατότητα ανάρτησης στον τοίχο ή το ταβάνι δένουν αρμονικά με κάθε στυλ διακόσμησης και δεν καταλαμβάνουν χρήσιμο χώρο. Ας δούμε όμως πως λειτουργούν και πόσο βαθιά στη τσέπη θα πρέπει να βάλετε το χέρι για να τα αποκτήσετε.

Ουσιαστικά τα συγκεκριμένα πάνελ ζεσταίνουν ένα χώρο ακριβώς όπως ο ήλιος. Συγκεκριμένα, με την υπέρυθρη θέρμανση δεν θερμαίνεται ο αέρας αλλά η θερμότητα μεταδίδεται  στα σώματα μέσω ακτινοβολίας.

Χαρακτηριστικό της υπέρυθρης θερμικής ακτινοβολίας είναι ότι διαπερνά την εξωτερική επιφάνεια των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπίνου δέρματος σε βάθος που εκτιμάται ότι φθάνει τα 2-3 εκατοστά. Η διεισδυτική θερμότητα της υπέρυθρης ακτινοβολίας έχει μάλιστα θετικές επιπτώσεις στην υγεία, από την καταπόλεμηση του άγχους και της κόπωσης, μέχρι την βελτίωση του ανοσοποιητικού, την αύξηση του μεταβολισμού και την μείωση της κυτταρίτιδας! 
Τα θερμαντικά πάνελ φέρουν εσωτερικά ένα πλαστικό φιλμ με μεταλλική επίστρωση όπου στέλνεται ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μετατρέπεται σε θερμότητα και εκπέμπονται υπέρυθρα κύματα. Αυτά τα θερμαινόμενα πλαστικά φιλμ δεν έχουν μηχανικές αντιστάσεις ή κινούμενα μέρη οπότε είναι ανθεκτικά στο χρόνο καθώς δεν υπόκεινται σε φθορές. Σε περίπτωση υπερθέρμανσης του φιλμ πάνω από τους 110 βαθμούς Κελσίου διακόπτεται αυτόματα η λειτουργία του πάνελ. Στο θερμαντικό σώμα υπάρχει θερμοσυσσωρευτής που μαζεύει και αποθηκεύει ενέργεια για πολύ χρόνο, έτσι μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία το σώμα σβήνει μέχρι να ξαναγεμίσει ο συσσωρευτής.

Τα υπέρυθρα πάνελ συνδυάζουν  εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων από 40-70% σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης. Κάθε θερμαντικό σώμα ανάλογα με το μέγεθος του μπορεί να ζεστάνει από 8 έως 25 τετραγωνικά και φέρει ξεχωριστό ασύρματο θερμοστάτη. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα είτε να λειτουργεί κάθε πάνελ μεμονωμένα όποτε γίνεται χρήση ενός χώρου, είτε να ρυθμιστούν διαφορετικές ζώνες θερμοκρασίας
στους διάφορους χώρους του σπιτιού, π.χ. στη κουζίνα μπορεί η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη αφού θερμότητα εκπέμπεται και από τον φούρνο.
Το κόστος εγκατάστασης των θερμαντικών πάνελ είναι πολυπαραγοντικό, καθώς για να υπολογισθεί λαμβάνονται υπόψιν όχι μόνο τα τετραγωνικά, αλλά και το κλίμα της περιοχής, το υψόμετρο, το είδος των τζαμιών (μονά ή διπλά) και η ύπαρξη ( ή απουσία) μόνωσης. Το τελευταίο είναι μία πικρή υπόθεση καθώς όλα τα κτίρια στην Ελλάδα  που κτίσθηκαν μέχρι το 1980 δεν έχουν καθόλου μόνωση και όσα κτίσθηκαν από τότε μέχρι σήμερα έχουν μέτρια. Για να πάρετε όμως μια ιδέα δείτε κάποια παραδείγματα:

Στην Αττική,  ένα σπίτι 86 τ., κτισμένο μετά το 1980 με διπλά τζάμια  θα χρειαστεί 7 πάνελ με κόστος γύρω στα 2.800 ευρώ, και μία κατοικία 113 τ., χτισμένη επίσης μετά το 1980 με διπλά τζάμια θα χρειαστεί 9 πάνελ με κόστος περίπου 3.500 ευρώ - ενώ μία μικρότερη κατοικία 79 τ., κτισμένη πριν το 1980 με μονά τζάμια θα χρειαστεί 10 πάνελ με το κόστος να ανεβαίνει κοντά στα 4.500 ευρώ.
Στην Θεσσαλονίκη για ένα σπίτι 118 τ., κτισμένο μετά το 1980 με διπλά τζάμια θα χρειαστούν 10 πάνελ με κόστος γύρω στα 4.100 ευρώ ενώ μία κατοικία 92 τ., κτισμένη πριν το 1980 με μονά τζάμια θα χρειαστεί 19 πάνελ με το κόστος να εκτοξεύεται πάνω από τα 8.000 ευρώ.

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ...ΤΖΑΚΙ

Πιστοί στη γνωστή παροιμία για των 'φρονίμων τα παιδιά', ενόψει του χειμώνα οι περισσότεροι έχουν αρχίσει το ψάξιμο για την εξεύρευση οικονομικότερων τρόπων θέρμανσης. Σε αυτό το ...ζεστό κλίμα, πολύ σύντομα στο 'ΣΠΙΤΙ & ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ' θα μπορείτε να δείτε μίνι έρευνες για τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που συναντούμε πλέον στην αγορά. 

Μέχρι τότε όμως ας επικεντρωθούμε σε ένα πολύ γνωστό τρόπο θέρμανσης, το παραδοσιακό τζάκι. 
Ουσιαστικά μόνο για ομορφιά υπήρχε μέχρι πρότινος, σε περιορισμένο μάλιστα αριθμό σπιτιών, καθώς η απόκτηση του μάλλον θεωρούνταν περιττό έξοδο. 

Ελέω κρίσης, βέβαια, δεν έχει μείνει ούτε ένα που να μην έχει κάνει απόσβεση και με το παραπάνω. Κι επειδή σε κάθε τζάκι χρηστικότητα και αισθητική πάνε πακέτο, σε περίπτωση που ήδη έχετε ή σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα, πάρετε λίγες ιδέες για την εμφάνιση και διακόσμησή του.
Σε λιτή γραμμή με ιnox λεπτομέρειες, αναδεικνύεται ιδανικά από ένα μεγάλο καθρέπτη και συνοδεύεται από δύο ρηχά ραφάκια γυψοσανίδας. 
Μία μεγάλη κατασκευή από σκουρόχρωμο ξύλο κυριαρχεί γύρω από το τζάκι με επένδυση καφέ πέτρας, δημιουργώντας ένα ωραίο πλαίσιο για την τηλεόραση αλλά και αποθηκευτικό χώρο για τα απαραίτητα ξύλα
Η χρήση της γυψοσανίδας προσδίδει την αισθητική μοντέρνου γλυπτού ενώ τα ενσωματωμένα ράφια από ξύλο βέγκε συμπληρώνουν αρμονικά την κατασκευή

Κλασσικό και μοντέρνο παντρεύονται σε αυτή την εκδοχή με τις inox λεπτομέρειες και τον κρυφό φωτισμό.
Ένα γωνιακό τζάκι μπορεί να δεσπόζει στο χώρο χωρίς περιττά στολίδια
Η εστία του τζακιού έχει ντυθεί περιμετρικά με πλακάκι και ψηφιδωτό λιστέλο στην ίδια απόχρωση με τον τοίχο, ενώ δύο άνισα ράφια από ξύλο βέγκε φυλοξενούν έργα μοντέρνας τέχνης. .Στις εσοχές ντουλάπια και ράφια από το ίδιο ξύλο δημιουργούν χώρο ακόμη και για ένα μίνι μπαρ
Ένα μοντέρνο τζάκι που σίγουρα ξεχωρίζει λόγω της επένδυσης με ψηφίδα, σε απόχρωση αρμονική με αυτή των υπόλοιπων τοίχων. Πολυτέλεια χωρίς καμμία υπερβολή.

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ


ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ


Το καλό με τα γραφεία είναι πως μπορούν να στηθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο και δεν απαιτούν πολύ χώρο. Το ακόμη καλύτερο είναι πως μπορούν - αν το θέλουμε- να γίνουν ...αόρατα.
 
 Αν δεν ξέρετε λοιπόν πού να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σας και τα προσωπικά σας  έγγραφα μπορείτε πολύ απλά να τα κλείσετε στο ντουλάπι!
 
Στην αγορά υπάρχουν ντουλάπια-γραφεία σε διάφορα στυλ και διαστάσεις ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε κάθε χώρο του σπιτιού σας. Για παράδειγμα αν το τοποθετήσετε στη τραπεζαρία όταν θα έχετε τις πόρτες του ντουλαπιού κλειστές θα δίνει την εντύπωση ενός απλού μπουφέ, ενώ μόλις τις ανοίξετε θα είστε έτοιμοι για σερφάρισμα.
 
Κι αν το κόστος ενός τέτοιου επίπλου σας προβληματίζει μπορείτε να το κατασκευάσετε οι ίδιοι, μεταποιώντας  ένα οποιοδήποτε απλό ντουλάπι με τη προσθήκη μία επιφάνειας εργασίας σπαστής, συρταρωτής ή αναδιπλούμενης και φυσικά με μερικές τρύπες για τα καλώδια. 

Σε κάθε περίπτωση θα έχετε αποκτήσει το δικό σας μυστικό - και πολύ καλά οργανωμένο-  βασίλειο.
 
Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΥΚΟΛΑ TIPS ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ

Δημιουργείστε ένα coffee table τόσο μεγάλο όσο εσείς θέλετε χρησιμοποιώντας πολλά μικρά τραπεζάκια. Διαλέξτε ένα σχέδιο  που να σας αρέσει και να ταιριάζει με την υπόλοιπη επίπλωση   και παίξτε με τη διάταξη τους.  

Μεγαλώστε ακόμη και τον πιο μικρό χώρο με τη βοήθεια ενός ολόσωμου καθρέπτη. Μη τον κρεμάσετε αλλά αφήστε τον να ακουμπά στο πάτωμα και θα δείτε τον χώρο σας να διπλασιάζετε στη στιγμή.
Αναδείξτε τις άχαρες κολώνες του σπιτιού σας επενδύοντας τις με μοντέρνες ταπετσαρίες σε απομίμηση φυσικών υλικών, όπως πέτρα, ξύλο, μάρμαρο, τούβλα κ.τ.λ. Το εφέ που δίνουν είναι τόσο δυνατό που μοιάζει αληθινό, χωρίς όμως να σας έχει κοστίσει μία περιουσία.

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ ΥΠΟΔΟΧΗ


ΤΡΙΤΩΣΕ ΤΟ...ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ (Νο 1)

Δείτε πως μπορείτε να μεταμορφώσετε ένα μικρό χώρο σε stylish καθιστικό με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Τα κύρια στοιχεία της επίπλωσης - ένας καναπές και μία πολυθρόνα - είναι κοινά στις εναλλακτικές προτάσεις, οπότε έχουν επιλεγεί για τα υφάσματα τους οι ουδέτερες αποχρώσεις του λευκού και του απαλού μπεζ, ενώ μία κονσόλα παίζει το ρόλο... μπαλαντέρ.

Η πρώτη εκδοχή έχει απλό και girly χαρακτήρα, γιαυτό οι τοίχοι έχουν βαφτεί με απαλό ροζ.  

Το απέριττο ρομαντικό ύφος ενισχύεται από ένα coffee table σε λιτή γραμμή κι ένα βοηθητικό τραπεζάκι σε στυλ δίσκου. Το ξύλο στο χρώμα της καρυδιάς κυριαρχεί.

Στους μικρούς χώρους το πιο σημαντικό ρόλο παίζει η λεπτομέρεια στη διακόσμηση. Έτσι εδώ το σκηνικό ολοκληρώνεται από ένα πίνακα με λουλούδια στρατηγικά τοποθετημένο δίπλα από ένα ανθοστόλιστο βάζο, ριχτάρια και μαξιλάρια σε ροζ αποχρώσεις και λίγα διακοσμητικά, τόσο διακριτικά που ακόμη και δύο βότσαλα - απομεινάρια των περισυνών διακοπών - να  μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.

  ΤΡΙΤΩΣΕ ΤΟ...ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ (Νο 2)

Ένα καθιστικό, τρείς διακοσμητικές προσεγγίσεις. 

Modern country είναι η δεύτερη πρόταση. Στους τοίχους αυτή τη φορά κυριαρχεί η διχρωμία λευκού - κίτρινου λεμονί που κάνει το δωμάτιο να πλημμυρίζει από φως. Οι διχρωμίες αυτού του είδους έχουν ένα ρετρό ύφος και προσδίδουν πάντα θαλπωρή και γραφικότητα.

Το τραπέζι μέσης έχει αντικατασταθεί από δύο τετράγωνα καλάθια μπαμπού. Έκτός από καλαίσθητα είναι και εξαιρετικά πρακτικά καθώς προσφέρουν επιπλέον αποθηκευτικό χώρο που πάντα είναι ευπρόσδεκτος στους μικρούς χώρους.

Δίπλα στη πολυθρόνα τοποθετείται ένα ψηλό στρογγυλό τραπεζάκι από ξύλο σε ξανθή απόχρωση. Με το ίδιο χρώμα έχει βαφτεί και η κονσόλα ώστε να εναρμονίζεται πλήρως με το υπόλοιπο σκηνικό.

Τη θέση του μπεζ χαλιού έχει πάρει ένα ριγέ μπλέ - λευκό κιλίμι που ταιριάζει περισσότερο με  τη country αισθητική. Ένας πίνακας με νησιώτικο θέμα, ριχτάρια, μαξιλάρια και πολλά διακοσμητικά σε κίτρινο και λευκό βάζουν τις τελευταίες πινελιές.

ΤΡΙΤΩΣΕ ΤΟ...ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ (Νο 3)

Ολοκληρώνουμε τις τρείς προτάσεις για ένα καθιστικό με την πιο glamorous λύση.

Όλοι οι τοίχοι ντύνονται με μία φλοράλ μοντέρνα ταπετσαρία, σε κόκκινες και σαμπανιζέ αποχρώσεις.

Οι καθρέπτες έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο προσδίδοντας την απαραίτητη λάμψη στο χώρο. Τους συναντάμε στο στρογγυλό βοηθητικό τραπεζάκι δίπλα στη πολυθρόνα αλλά και στο μοντέρνο τραπέζι μέσης. Ουσιαστικά αυτή είναι μία πολύ προσιτή λύση που μπορείτε γενικότερα εύκολα να υιοθετήσετε : δύο κύβοι από mdf επενδεδυμένοι με καθρέπτες, τοποθετημένοι είτε κολλητά όπως σε αυτή τη περίπτωση, είτε με μία μικρή απόσταση μεταξύ τους. 

Η γνωστή πια κονσόλα - μπαλαντέρ έχει βαφτεί σε σκούρο χρώμα ώστε να ταιριάζει με τη ξύλινη κορνίζα του μεγάλου καθρέπτη που δεσπόζει από πάνω της.

Στο πάτωμα το κιλίμι έχει φυσικά αντικατασταθεί, από ένα μοντέρνο χαλί σε μπεζ χρώμα. 

Κόκκινα και σαμπανιζέ σατέν μαξιλάρια  στολίζουν τον καναπέ και τη πολυθρόνα ενώ το κρύσταλλο και το σκούρο δέρμα κυριαρχούν στα διακοσμητικά.